Przejdź do głównej zawartości

Letni torcik z truskawkami






Wspaniały leni torcik w sam na zbliżający się sezon truskawkowy. Bardzo szybki do zrobienia i ubóstwiany przez dzieciaki. Warto pokusić się o jego przygotowanie -gwarantuję, że zniknie błyskawicznie.



Składniki na biszkopt:
6 jajek
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej

1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej szpatułką).

Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Do formy wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.



Do nasączenia biszkoptu:
1 szklanka truskawek
1,5 szklanki wody

3 łyżki cukru
Z podanych składników ugotować kompot truskawowy: truskawki odszypułkować, zalać zimną wodą, wymieszać z cukrem. Gotować tylko do momentu zagotowania, ściągnąć z palnika i wystudzić. Odcedzić.


Masa śmietankowa:
400 ml śmietany kremówki (36%)
500 g serka mascarpone (2 opakowania)

5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)

około 1 kg świeżych truskawek, przekrojonych na pół



Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Ja to robię w dalszym ciągu mikserem, potrzebujemy zaledwie kilka jego obrotów, by masa się nie zważyła. Najbezpieczniej zrobić to drewnianą łyżką.

Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, a na nią równo pokrojone truskawki. Na wierzch położyć kolejny blat tortu, nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę truskawek, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i naponczować resztą kompotu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową, boki dowolnie udekorować - u mnie są to płatki migdałów i drobno posiekane migdały. Górę  ozdobić truskawkami.





















MDF przygotowała ten torcik specjalnie dla mojej rodziny, nic więcej nie napiszę poza tym, że nasze dzieci zjadły chyba połowę.. sądzę, że innej zachęty nie potrzeba :)

Komentarze

Kinga pisze…
Smaczne :)
Thank you for the information