Przejdź do głównej zawartości

Ciastka z marmoladą



To chyba najkruchsze i najszybciej znikające z talerza ciasteczka jakie robiłam. Jedna porcja ciasta to zbyt mało jak na możliwości moje i moich domowników. A czy nie pięknie prezentują się posypane cukrem pudrem, tak zimowo i jeszcze świątecznie ?




Składniki: 
1 i 1/3 szkl mąki pszennej 
12 dkg masła
1 żółtko
 
2 łyżki zimnego  mleka 
2 1/2 łyżki cukru pudru 
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

dodatkowo
powidło śliwkowe
  
Wszystkie składniki łączymy razem. Powinno powstać zwarte, elastyczne ciasto. Następnie owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na grubość 2 -3 mm (można grubiej) i wycinamy kółeczka, bądź inne kształty. Pieczemy do zrumienienia ok. 20 minut. Gotowe przekładamy powidłem śliwkowym.









Moje dzieci przepadają za tymi ciachami! Są tak kruche i pyszne, a do tego posypane cukrem pudrem ;) I to przemawia do nich najbardziej...

Komentarze