To chyba najkruchsze i najszybciej znikające z talerza ciasteczka jakie robiłam. Jedna porcja ciasta to zbyt mało jak na możliwości moje i moich domowników. A czy nie pięknie prezentują się posypane cukrem pudrem, tak zimowo i jeszcze świątecznie ?
Składniki:
1 i 1/3 szkl mąki pszennej
12 dkg masła
1 żółtko
1 żółtko
2 łyżki zimnego mleka
2 1/2 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
powidło śliwkowe
powidło śliwkowe
Wszystkie składniki łączymy razem.
Powinno powstać zwarte, elastyczne ciasto. Następnie owijamy w
folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu ciasto
dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na grubość 2 -3 mm (można
grubiej) i wycinamy kółeczka, bądź inne kształty. Pieczemy do zrumienienia ok. 20 minut. Gotowe przekładamy powidłem śliwkowym.
Komentarze