Przejdź do głównej zawartości

Drożdzówki z serem





Świąteczne wypieki już za nami, więc teraz coś na odpoczynek i rozgrzewkę przed karnawałem. Nie jednokrotnie  chętka na coś słodkiego kończy się u mnie wypiekiem drożdżówek, taka niezawodna przegryzka,  a kolejnego dnia znakomite śniadanie do gorącego mleka.





Składniki:
składniki ( na ok. 14 bułeczek) : 

- 3 szklanki ( 250 ml każda) mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniego ( ok. 30 st) mleka
- 7 g suchych drożdży lub 4 dag świeżych
- 1 jajko i dwa żółtka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła
- 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- maka do podsypywania blatu lub stolnicy

masa serowa: 
- ok. 500 g zmielonego/zblendowanego białego sera
- ok. 2-3 łyżki cukru ( trzeba spróbować po zrobieniu i ewentualnie dosłodzić)
- jajko
- trzy łyżki rodzynek (można pominąć), ew. skórka pomarańczowa

Składniki masy wymieszać.

lukier: 
 - 2/3 szklanki cukru pudru
- 2- 3 łyżki soku z cytryny

Wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki.

- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/11/najlepsze-puszyste-bueczki-z-serem.html#sthash.9PQsKMbp.dpuf
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
7 g suchych drożdży
1 jajko
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1/4 kostki rozpuszczonego masła
kilka kropli ekstraktu z wanilii

Masa serowa:
50 dkg sera białego
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru

Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny

Wszystkie składniki na ciasto oprócz rozpuszczonego masła umieścić w misie miksera i wyrabiać końcówką z hakiem przez ok. 5-7 minut. Dodać ostudzone masło i wyrabiać aż do całkowitego wchłonięcia. Zostawić do wyrośnięcia na  ok. 1,5 godziny. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt i posmarować masą serową (zmiksować ser z cukrem i żółtkiem). Złożyć  wzdłuż dłuższego boku na trzy, czyli tak żeby z szerokości rowałkowanego ciasta została 1/3. Z tak powstałego ciasta kroić paseczki  o szerokości około 4 cm i skręcić każdy wokół własnej osi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec ok. 20 minut do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jeszcze gorące polać lukrem powstałym poprzez wymieszanie cukru wraz z sokiem z cytryny.
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/11/najlepsze-puszyste-bueczki-z-serem.html#sthash.9PQsKMbp.dpuf

















Ja też jestem miłośniczką drożdżowych bułeczek, własnie takie z serem należą do moich ulubionych. MDF to wie, dlatego przyniosła je nam nawet do teatru! Zjedliśmy je z apetytem tuż po spektaklu :) I tym sposobem nie doczekały śniadanka :)





Komentarze

Cukry Proste pisze…
Pyszne drożdżówy:)