Przejdź do głównej zawartości

Szyszki




Wspomnienie dzieciństwa ...
Moje dzieci nie mogły uwierzyć w to co  robię i że powstałe szyszki będą się w ogóle nadawały do jedzenia. Wielkie zaskoczenie, bo nie dość  że urocze to jeszcze całkiem, całkiem  dobre.





 Składniki:
8 dkg ryżu preparowanego
30 dkg krówek
10 dkg masła
1 łyżka gorzkiego kakao

Rozpuścić krówki razem z masłem i mieszać, aby masa się nie przypaliła. Dodajemy łyżkę  gorzkiego kakao  i dodajemy ryż do masy krówkowej. Odstawić całość do lekkiego wystudzenia. Jeszcze  z ciepłej  masy formować kulki.















A wiesz, że u nas jada się je częściej.. Mój M. jest "wielbicielem gatunku". Do tego stopnia, że sam kupuje krówki i je robi!!!  Moim skromnym zdaniem najlepsze szyszki powstają z cukierków opatowskich. Muszę jeszcze dodać, że zrobiłaś mistrzostwo z tym karmelem do podania. Tak apetycznie to mój M. ich nigdy nie serwuje..

Komentarze