Przejdź do głównej zawartości

Filet z łososia w makaronie






Przedstawiam Wam dziś moje ostatnie odkrycie obiadowe. Pyszne zapiekane muszelki nadziane łososiem w sosie pomidorowym. Podane z roszponką lub inną zieloną sałatką smakują wybornie. Polecam!

Składniki dla 3-4 osób

Składniki:
25 dkg makaronu
25 dkg filetu z łososia
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki białego, półwytrawnego wina
1/2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
1/3 szkl śmietanki 30%
mąka do oprószenia
sól, pieprz

Łososia umyć, osuszyć, odciąć skórę, pozbawić ewentualnych ości i pokroić w drobną kostkę (1x1cm). Oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na łyżce oliwy z posiekanym czosnkiem. Następnie dodać łyżkę masła, wlać wino i zagotować. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Na koniec zalać śmietanką i gotować aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie makaron ugotować al dente w dużej ilości posolonego wrzątku. Odcedzić. 


Składniki na sos pomidorowy:
1/2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
1/2 szkl passaty pomidorowej / przecieru
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
ocet balsamiczny
kilka listków bazylii
ok. 5 dkg parmezanu tartego
sól, pieprz, cukier


Czosnek podsmażyć na oliwie, dodać pomidory i passatę, zagotować, doprawić octem balsamicznym, bazylią, solą, pieprzem i cukrem.



Na dno naczynia wylewamy sos pomidorowy, muszle nadziać łososiem, ułożyć ciasno, posypać startym parmezanem, przykryć folią aluminiową i zapiec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 215 stopni. 
Podawać z roszponką i  pomidorkami koktajlowymi, skropionymi oliwą z oliwek. Smacznego!















Co za piękne, wiosenne kolory i smaki ! Uwielbiam takie połączenie i nawet moje dzieci z przyjemnością pochłoną rybę w tej postaci:)

Komentarze