
Do rzeczy jednak, podaję przepis:
Składniki na spód:
8 dkg kakaowych herbatników
10 dkg masła
Ciastka pokruszyć na drobny piasek, masło rozpuścić, połączyć, wyłożyć spód foremki o średnicy 22cm.
Masa serowa:
90 dkg sera białego (3x zmielonego)
użyłam serka Mój ulubiony z Wielunia
1/3 szkl śmietany 30%
2 łyżki gotowej masy karmelowej
2 łyżki cukru pudru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
konfitura z gruszek
Przemielony ser wkładamy do misy miksera razem z cukrem, śmietanką i karmelem - mieszamy do połączenia składników. Wbijamy jajka, mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy krótko. Wylewamy 1/2 masy na przygotowany spód, nakładamy małymi porcjami konfiturę - wykładamy na wierzch pozostałą część masy serowej. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 1 godzinę.
Studzimy w uchylonym piekarniku. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
To prawda, że to miód na serce tego, który przyrządza. Tylko czemu to zawsze mój mąż umiera z zachwytu nad Twoimi sernikami, a moje mu po prostu baaardzo smakują..?
Z tego samego powodu dla którego mój M. zjada u ciebie 17 razy więcej wszystkiego niż zjadłby w domu... :)
Komentarze