Przejdź do głównej zawartości

Ciasto drożdżowe z migdałową kruszonką







Chyba nie znam równie szybkiego i bezproblemowego przepisu na ciasto drożdżowe jak to właśnie. Miękkie, puszyste, konsystencją przypominające ucierane z owocami, a do tego  niesamowita migdałowa kruszonka.






Składniki :
5 dkg świeżych drożdży
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka 
3 jajka
1 szklanka oleju
50 dkg mąki pszennej
1 cukier wanilinowy 
borówki amerykańskie, śliwki lub inne owoce


Kruszonka migdałowa:

8 dkg mąki krupczatki
6 dkg zmielonych migdałów
8 dkg cukru trzcinowego
1 łyżeczka pasty z wanilii
9 dkg masła w temp. pokojowej


W dużym słoju ok. 1,5 litrowym umieścić wszystkie powyższe składniki w takiej właśnie kolejności (bez mąki i cukru wanilinowego). To prawie jak magia, ale w taki sposób jest pewne, że wyjdzie. Wkładamy słoik na całą noc do lodówki  i rano razem z  opakowaniem cukru i mąką mieszamy w malakserze końcówką typu hak. Po kilku minutach jak wszystkie składniki są dobrze wymieszane wylewamy ciasto na blachę o wymiarach ok.23x40 cm wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i robimy kruszonkę z dodatkiem tartych migdałów. Jest to ulubiona część ciasta drożdżowego wszystkich domowników.



Zdjęcia wykonane przez Anię Szot ze studia 
www.foto-nostalgia.pl
Dziękujemy i polecamy :)

    


MDF ma niesamowity dar wyszukiwania takich niezwykłych przepisów. Doprawdy nie wiem jak ona to robi, wiem jednak że jak już coś znajdzie to ja także będę tego fanką. A wiecie, że całkiem niedawno przyszła do pracy z gorącą blaszką całego ciasta..?

Komentarze