Przejdź do głównej zawartości

Mini krokieciki





A dzisiaj dla odmiany domowe krokieciki z przepysznym domowym barszczykiem. Z nadzieniem ze słodkiej kapusty z cebulką smażoną na maśle. Uhmm.. Na samo wspomnienie mam chęć na więcej...Ale nic już nie zostało!  



Składniki na krokiety:
0,5 l  mleka
szczypta soli
2 jajka
ok 20-30 dkg mąki (do uzyskania ciasta o konsystencji śmietany)
szczypta gałki muszkatołowej

Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki na minimalnej ilości oleju rzepakowego.


Farsz:
Niewielka główka kapusty włoskiej
2 łyżki masła
2-3 cebule
sól,pieprz
kminek


Kapustę pokroić, ugotować, odcedzić i odcisnąć w czystej lnianej ściereczce, następnie posiekać nożem. Na patelni przesmażyć na złoto cebulkę na maśle, dodać przygotowaną kapustę, doprawić do smaku.

Naleśniki nadziewać farszem, uformować krokiety, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażyć na margarynie pomieszanej z klarowanym masłem.


Barszcz czerwony:
2 ząbki czosnku
4 buraki
zakwas
koncentrat barszczu czerwonego (gotowy do kupienia w każdym sklepie spożywczym)
sól, pieprz,cukier
ziele angielskie
liść laurowy



Do 2 litrów wrzątku wrzucić pokrojony czosnek i buraki. Ugotować do miękkości, doprawiając solą i przyprawami. Pod koniec dolać zakwas (smakując aby uzyskać pożądaną kwasowość). Na koniec dolać trochę koncentratu buraczanego lub wrzucić obranego, surowego buraczka aby uzyskać piękny kolor.





Zdjęcia wykonane przez Anię Szot ze studia 
www.foto-nostalgia.pl
Dziękujemy i polecamy :)





Bardzo często w dzieciństwie moja mama robiła nam takie krokiety z mięsem lub z kapustą na obiad. Sama nie wiem dlaczego tak dawno ich nie robiłam. Czas naprawić ten błąd! A do tego MDF robi je tak uroczo  malutkie...



Komentarze