Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
25 dkg zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Na budyniową piankę:
5 białek
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
2 opakowania budyniu bez cukru ( waniliowy i śmietankowy)
1/2 szklanki oleju
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować w malakserze
i podzielić na 2 części w proporcjach 60% i 40%. Gotowe
ciasto zamrozić, najlepiej tę czynność wykonać dzień wcześniej aby
ciasto była bardzo twarde. Na wyłożoną papierem blaszkę zetrzeć większą
część ciasta i leciutko przyklepać. Podpiec ok 20 min. w temperaturze
190 stopni. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Podczas
gdy ciasto stygnie zaczynamy przygotowanie budyniowej pianki. Białka
miksujemy na sztywną pianę wsypując powoli cukier łyżka po łyżce oraz
cukier wanilinowy. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy i cienką
strużką wlewamy olej. Na
zimny spód wykładamy piankę i układamy gęsto maliny otworkami do góry.
Zamrożonych malin nie rozmrażamy wcześniej. Na sam wierzch ścieramy
pozostałe ciasto i pieczemy ok.30-40 min. w temperaturze 190 stopni.
Zdjęcia wykonane przez Anię Szot ze studia
www.foto-nostalgia.pl
Dziękujemy i polecamy :)
Bardzo
kruche i pyszne owocowe ciasto, a że maliny mrożone odnajdują się w nim
wyśmienicie smak lata możemy poczuć nawet w środku zimy...Dla mnie
bomba!
Komentarze