Przejdź do głównej zawartości

Malinowy raj





To ciacho to prawdziwy hit ze strony mojewypieki.com Nie ma sobie równych na wszelakich imprezach, zawsze go za mało i zawsze wszyscy proszą o przepis. Dla tego właśnie ciasta  zamroziłam na zimę kilka kilogramów malin.


Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
25 dkg zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Na budyniową piankę:
5 białek
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
2 opakowania budyniu bez cukru ( waniliowy i śmietankowy)
1/2 szklanki oleju
Wszystkie składniki na ciasto  zmiksować w malakserze 
i podzielić na 2 części w proporcjach 60% i 40%. Gotowe ciasto zamrozić, najlepiej tę czynność wykonać dzień wcześniej aby ciasto była bardzo twarde. Na wyłożoną papierem blaszkę zetrzeć większą część ciasta i leciutko przyklepać. Podpiec ok 20 min. w temperaturze 190 stopni. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Podczas gdy ciasto stygnie zaczynamy przygotowanie budyniowej pianki. Białka miksujemy na sztywną pianę wsypując powoli cukier łyżka po łyżce oraz cukier wanilinowy. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy i cienką strużką wlewamy olej. Na zimny spód wykładamy piankę i układamy gęsto maliny otworkami do góry. Zamrożonych malin nie rozmrażamy wcześniej. Na sam wierzch   ścieramy pozostałe ciasto i pieczemy ok.30-40 min. w temperaturze 190 stopni.



Zdjęcia wykonane przez Anię Szot ze studia 
www.foto-nostalgia.pl
Dziękujemy i polecamy :)


Bardzo kruche i pyszne owocowe ciasto, a że maliny mrożone odnajdują się w nim wyśmienicie smak lata możemy poczuć nawet w środku zimy...Dla mnie bomba!

Komentarze