Składniki na ciasto:
10 dkg cukru
1 jajko
skórka z 1/2 cytryny
40 dkg mąki
Na nadzienie:
30 dkg orzechów włoskich
4 dkg masła
12 dkg śmietany 18%
4 łyżki miodu
1 cukier wanilinowy
12 dkg cukru
2 łyżki syropu cukrowego
2 łyżki wody
Orzechy posiekać drobno. W jednym garnku
rozpuścić na wolnym ogniu masło, śmietanę, miód i cukier wanilinowy . W drugim, większym garnku zagotować karmel z cukru
syropu i wody aż będzie miał kolor jasnobrązowy. Powoli i bardzo
ostrożnie dodawać rozpuszczone masło ze śmietaną i miodem. Karmel jest
bardzo gorący, więc dodanie tej masy spowoduje bardzo silne bulgotanie.
Zdjąć masę z kuchenki i dodać posiekane orzechy. Odstawić do
przestygnięcia.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odstawić do lodówki na min. 1/2 godziny. Metalowe foremki o średnicy ok. 7 cm. wysmarować masłem. Wyłożyć cienko ciastem (ok. 1/3 ciasta należy zostawić na wierzchy). W środek nałożyć nadzienie orzechowe. Z pozostałego ciasta zrobić wierzchy babeczek, przykryć foremki, dokładnie skleić brzegi. Każdy wierzch nakłuć kilkakrotnie. Piec w temp. 200 stopni około 20-25 minut.
Babeczki należy wyjąć z foremek póki nadzienie jest jeszcze ciepłe, bo po ostygnięciu przykleja się do foremek uniemożliwiając wyjęcie ciastek.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odstawić do lodówki na min. 1/2 godziny. Metalowe foremki o średnicy ok. 7 cm. wysmarować masłem. Wyłożyć cienko ciastem (ok. 1/3 ciasta należy zostawić na wierzchy). W środek nałożyć nadzienie orzechowe. Z pozostałego ciasta zrobić wierzchy babeczek, przykryć foremki, dokładnie skleić brzegi. Każdy wierzch nakłuć kilkakrotnie. Piec w temp. 200 stopni około 20-25 minut.
Babeczki należy wyjąć z foremek póki nadzienie jest jeszcze ciepłe, bo po ostygnięciu przykleja się do foremek uniemożliwiając wyjęcie ciastek.
Komentarze