Przejdź do głównej zawartości

Rolada bezowa z mascarpone


Prosta, łatwa, szybka i niesamowicie pyszna bezowa rolada. Chrupiąca z zewnątrz a miękka w środku z dodatkiem pysznego  kremu i kwaskowatymi owocami,  moim zdaniem prezentuje się wyjątkowo apetycznie z borówkami amerykańskimi dzięki którym beza nie przemaka a konsystencja kremu pozostaje niezmieniona.


Składniki:
6 białek
20 dkg cukru
1 łyżka octu winnego ( jabłkowego)
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
płatki migdałów do posypania  
200 ml śmietany kremówki
50 dkg serka mascarpone
25 dkg owoców

Białka ubić, dodać cukier i zmiksować aż piana będzie sztywna. Dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Masę wylać na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę (najlepsza duża płaska blaszka).
Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Przed stężeniem, wyjmujemy ją z piekarnika, posypujemy migdałami, które lekko dociskamy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika. Całkowite pieczenie bezy to około 20-25 minut. Spód bezowy wyjmujemy na czysty arkusz papieru migdałami do dołu (musimy go odwrócić) i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę na sztywną masę, dodajemy serek mascarpone i mieszamy razem.
Masę rozkładamy na wystudzoną bezę, posypujemy owocami i ostrożnie zwijamy. Rolada najlepsza jest chwilę po zrobieniu, kiedy beza jeszcze nie nasiąknie kremem.

Prosty przepis a jakże efektowny wypiek. Nie wahajcie się jeżeli kiedykolwiek zostaną wam do wykorzystania białka.



Zdjęcia wykonane przez Anię Szot ze studia 
www.foto-nostalgia.pl
Dziękujemy i polecamy :)



Kiedy poznałyśmy się z MDF i zaczęłyśmy się wymieniać przepisami wiedziałam, że skądś znam to ciasto.. Dopiero teraz mnie oświeciło, ja już taką roladę robiłam tylko do wypełnienia używałam masy budyniowej i chyba truskawek... Właściwie to nie wiem którą wersję wolę. Ta z kremem z mascarpone wydaje się być bardziej letnia.. Taki lekki dodatek do kawki.


Komentarze