Przejdź do głównej zawartości

Sernik kawowy





To chyba najbardziej spektakularny deser jaki udało mi się podać moim gościom. Prezentuje się wyjątkowo pięknie a serowo - kawowa masa jest nie do pobicia. Polecam go na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe gwarantując, że będzie prawdziwym hitem.

Składniki na ciasteczkowy spód:
30 dkg herbatników (najlepiej czekoladowych)
1 łyżka kakao
6 dkg czekolady ( pół na pół gorzkiej i mlecznej)
5 dkg masła
szczypta gałki muszkatołowej

Ciastka pokruszyć i utrzeć na drobny miał, wymieszać z kakao, posiekaną czekoladą, gałką muszkatałową i roztopionym gorącym  masłem. Wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 28 cm i ugnieść na spodzie, rozprowadzając po bokach, aby wypełniły całą wysokość tortownicy.


Składniki na krem czekoladowy :
1,5 szkl śmietany 30% kremówki
55 dkg czekolady (pól na pół gorzkiej i mlecznej)
1/3 szkl likieru kawowego Kahlua (bez dodatku śmietany)

Śmietanę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Połączyć z likierem kawowym. Połowę powstałej masy przełożyć na dno tortownicy i włożyć na ok. 30 min. do lodówki aby masa zastygła. Pozostała część będzie służyła do ozdoby gotowego ciasta. Pod koniec chłodzenia się czekoladowego kremu przygotować serową masę i rozgrzać piekarnik do 170 stopni.


Składniki na masę serowo-kawową:
1 kg sera na sernik
1 szklanka cukru
1,5 łyżki mąki
1,5 łyżki wódki
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżki zmielonej kawy ziarnistej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1,5 łyżki ciemnego cukru muscovado
3 jajka

W małej miseczce wymieszać wódkę z kawą rozpuszczalną, mieloną, cukrem i wanilią. Ser zmiksować z cukrem, wsypać mąkę i stopniowo dodawać masę  kawową cały czas miksując po czym wbijać po kolei jajka po każdym dokładnie miksując. Na schłodzony spód wlać masę serową i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około godzinę. Wyjąć ciasto z piekarnika i chłodzić przez ok.15 minut. Nie wyłączamy piekarnika.


Składniki na śmietanowa polewę:
1,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce i wylać na lekko schodzoną serową masę. Ponownie włożyć do piekarnika na ok. 20 minut. Kiedy warstwa śmietanowa będzie ścięta wyjąć sernik, ostudzić i włożyć do lodówki najlepiej na cała noc. Udekorować pozostawiona masa czekoladową i ponownie schłodzić.


Zdjęcia wykonane przez Anię Szot ze studia 
www.foto-nostalgia.pl
Dziękujemy i polecamy :)


Rzeczywiście, nie dość, że smaczny to jeszcze pięknie się prezentuje. Dla mnie wyborne połączenie kawy i sera. MDF wie najlepiej, że ani bez jednego, ani bez drugiego nie umiem żyć!




Komentarze