Przejdź do głównej zawartości

Tort Rafaello

  



To niewątpliwie nasz ulubiony torcik. Przepis "ściągnęłyśmy" z Moich Wypieków i nie zmieniłyśmy w nim nic, bo jest po prostu idealny. Za każdym razem, kiedy to zastanawiamy się co by tu upiec, kończy się właśnie na nim.

Składniki na 3 blaty bezowe:
6 dużych białek
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki zmielonych migdałów
pół szklanki płatków migdałów

Trzy (lub dwie duże) płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem lub matą teflonową. Na papierze narysować 3 okręgi o średnicy 22 cm. W misie miksera ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki ze zmielonymi migdałami.
Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 3 okrągłych blatów o średnicy około 22 cm, zostawiając między nimi przerwę. Posypać płatkami migdałów. Piec z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 - 20 minut w temperaturze 150 stopni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.




Krem kokosowy:
2/3 szklanki (ok. 160 ml) śmietany kremówki
45 dkg serka mascarpone
2/3 szklanki cukru pudru 
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki likieru kokosowego np. Malibu

Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone. Umieścić w misie miksera i ubić, do zgęstnienia masy. Dodać przesiany cukier puder, wiórki, likier, wymieszać do połączenia.


Dodatkowo:
płatki kokosowe i podprażone płatki migdałowe, do dekoracji


Migdałowe blaty bezowe układać na paterze i przekładać kokosowym kremem. Odrobinę kremu pozostawić na górę i posmarować nim wierzch. Obsypać płatkami migdałów i płatkami kokosowymi. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić ostrym nożem z piłką. Blaty są najbardziej chrupiące po przełożeniu, kolejnego dnia miękną, ale tort jest nadal bardzo smaczny.

  

Zdjęcia wykonane przez Anię Szot ze studia 
www.foto-nostalgia.pl
Dziękujemy i polecamy :)





Najlepszą reklamą tego ciasta jest dla mnie fakt, że pierwsze co MDF zrobiła po powrocie z pewnych wakacji to było właśnie rafaello! I jeszcze przyniosła mi do pracy do kawki!!!  Moja rodzina też za nim szaleje, polecam wszystkim miłośnikom oryginalnej kokosowej kuleczki, nie zawiedziecie się smakiem.


Komentarze