Przejdź do głównej zawartości

Szpinakowa sałatka z domowymi serowymi krakersami



Uwielbiamy taką grę kolorów na talerzu, a jak dołączyć chrupiąca pancettę i serowe krakersiki to danie staje się sytym posiłkiem konkurującym z niejednym obiadem.

 
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie szpinaku baby
ok. 20 różnokolorowych pomidorów koktajlowych
1 opakowanie sera feta w kostkach
1/2 awokado
10 dkg smażonej pancetty
Polecamy do niej lekki sos  vinegrette z dodatkiem czosnku, który podkreśli smak sałatki.

Składniki na krakersy:
2 szklanki maki pszennej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
8 dkg masła
12 dkg startego sera żółtego
1/2 szklanki zimnej wody
sól i pieprz do posypania

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze dopóki nie powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek, kroić w trójkąty i umieszczać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przed pieczeniem po-nakłuwać widelcem i posypać solą i pieprzem (bardzo pięknie prezentują się posypane czerwoną papryką). Piec ok 10 minut w temperaturze 220 stopni.
Zdjęcia wykonane przez Anię Szot ze studia 
www.foto-nostalgia.pl
Dziękujemy i polecamy :)



To chyba mój faworyt śniadaniowy... zwłaszcza że kiedy my w pracy konsumujemy nasze pyszne śniadanka, reszta załogi wychodzi właśnie na obiad.

Komentarze