Bardzo aromatyczna zupa, o wyjątkowym smaku karmelizowanej cebuli z dodatkiem wina. Dla niektórych smak zbyt esencjonalny, dla mnie wyśmienita z parmezanowymi rureczkami lub gorącą bagietką czosnkową.
Składniki:
3-4 duże cebule
1-1 1/2 litra bulionu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
200-300 ml białego wytrawnego wina
oliwa
sól i pieprz
3-4 duże cebule
1-1 1/2 litra bulionu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
200-300 ml białego wytrawnego wina
oliwa
sól i pieprz
Cebulę obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy a na niej cebulę z czosnkiem.
Smażyć na średnim ogniu, aż cebula zmniejszy swoją objętość i zacznie
zmieniać kolor (3-5 minut). Często mieszać aby warzywa się nie
przypaliły.
Skarmelizowaną cebulę i czosnek przełożyć do garnka, a na patelnię
(tę, na której smażyła się cebula) wlać wino. Doprowadzić do wrzenia,
zeskrobać delikatnie pozostałości cebuli i gotować aż odparuje 1/3
płynu. Do garnka z cebulą wlać odparowane wino oraz bulion. Dodać tymianek i gotować na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt esencjonalna, należy dolać gorącej wody.
Komentarze