Przejdź do głównej zawartości

Sernik z musem dyniowym






Sezon na dynie w pełni, postanowiłam więc podzielić się z Wami moim ubiegłorocznym internetowym odkryciem. Tak śmiało można nazwać  ten wypiek, bo to nie jest zwykły sernik. Kremowy, wilgotny, słodki, intensywny, lekko cynamonowy. Na pysznym mocno kakaowym brownie.

A najlepszą reklamą niech będzie fakt, że moja Siostra nie dowiozła swojej porcji na wynos do domu - tylko paluszkami zjadła w aucie stojąc w korku... To było najmilsze podsumowanie dzisiejszego dnia, kiedy zadzwoniła do mnie z tą wiadomością!  Dodatek własnoręcznie przygotowanego karmelu o słonym posmaku idealnie uzupełnia jego smak.



Aby przygotować sernik należy wcześniej upiec dynię. W tym celu mniej więcej 1kg dyni kroimy na kawałki, układamy na blasze i pieczemy do miękkości, około godzinę, w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną dynię obieramy ze skóry i miksujemy na mus. 

Na sernik zużyłam 1 szklankę musu. Następnie przygotowujemy spód.


Składniki na brownie:
9 dkg czekolady gorzkiej
9 dkg masła
5 dkg cukru kryształu
6 dkg mąki

W teflonowym garnku rozpuścić masło i czekoladę na niewielkim ogniu, dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę. Wykładamy na blaszkę i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 15 minut.



Składniki na masę serową:
1 kg twarogu 3-krotnie zmielonego
1 szkl. musu dyniowego
3 jaja
3 żółtka
1 szkl. mleka skondensowanego słodzonego
1/2 szkl. śmietany 30%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta cynamonu
cukier waniliowy


Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Przygotować formę do pieczenia w kąpieli wodnej, w tym celu owinąć ją szczelnie folią aluminiową (spód i boki jednym długim arkuszem). Następnie wylać masę, a formę włożyć do większej blaszki wypełnionej do połowy wysokości wrzątkiem. Całość wstawić do nagrzanego na 160-170 stopni piekarnika i piec około godzinę.


Domowy karmel:
7 łyżek cukru
niecałe pół szklanki wody
15 łyżek śmietanki 30%
4 łyżki masła
pół łyżeczki soli morskiej - gruboziarnistej


Cukier wsypujemy na patelnię i karmelizujemy na niewielkim ogniu uważając aby się nie przypalił, po całkowitym rozpuszczeniu dodajemy wodę (uwaga będzie pryskać!) i energicznie mieszamy do połączenia składników, dolewamy śmietankę i gotujemy nadal na wolnym ogniu do zgęstnienia składników. Na koniec dodajemy masło i sól i mieszamy do połączenia składników. Po wystudzeniu karmel zgęstnieje.











No to poszalałaś MDF!! Mam nadzieję, że załapię się chociaż na okruszki, abym mogła posmakować tej pyszności. A ten karmel jest jak wisienka na torcie!

Komentarze

Ewa pisze…
Pyszność nad pysznościami :))), nie mogłam się opanować i zjadłam