Przejdź do głównej zawartości

Kremowy sernik na zimno





Dzisiaj proponuję Wam przepyszny, kremowy sernik na zimno, z wyraźną nutą orzechową. No i maliny w galaretce. Ulubiona cześć ciasta moich maluchów. A w całości zdecydowanie mój faworyt. Uwielbiam! 




Składniki:
1l mleka 3,2%
80 dkg śmietany 18%
6 jajek
kostka masła (200g)
 pół szklanki cukru  pudru
1,5 łyżki kakao
1 op.okrągłych biszkoptów 
2 galaretki malinowe
1 op. malin
garść orzechów włoskich
tyle samo posiekanych migdałów 


W pierwszej kolejności  przygotowujemy masę serową. W tym celu mieszamy śmietanę z jajkami i wlewamy na gorące- kipiące mleko, cały czas mieszając. Gotujemy na delikatnym ogniu ok. 15-20 minut aż zważy się ser. Jak z mleka pozostanie już tylko coś w rodzaju serwatki, odcedzamy serek na drobnym sitku. Pozostawiamy do wystudzenia.


W tym czasie przygotowujemy galaretkę, wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając jedynie delikatnie ilość wody. Następnie miksujemy masło z cukrem pudrem na puch i dodajemy po łyżce serka. Na koniec wrzucamy posiekane bakalie.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami naponczowanymi ciepłym mlekiem. Na to wykładamy połowę masy, do pozostałej części dokładamy kakao, mieszamy i wykładamy resztę do foremki. Układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia.

Smacznego!

















Ja też wstępuję do klubu miłośników! Zupełnie inny niż typowe serniki na zimno z serków homogenizowanych, a dodatek orzechów i owocowa galaretka sprawia, że komponuje się wspaniale. Pychota!!!



Komentarze