Przejdź do głównej zawartości

Lekka sałatka z buraczków pieczonych





Uwielbiam takie przekąski. Nic wielkiego, proste dostępne składniki, a efekt wyśmienity. A ile tam witamin w tych upieczonych buraczkach. Samo zdrowie! Ach no i podać gościom można w różnych konfiguracjach: albo swojsko albo oryginalnie. Do wyboru do koloru :)




Składniki  dla 4 osób:
4-6 buraczków opolskich (taka odmiana o długich korzeniach)
4 jajka
1 serek typu greckiego / feta
pół główki sałaty lodowej
koperek

Sos winegret:
1/3 szkl oliwy z oliwek
2 łyżki wody
 sok z 1/2 cytryny
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii


Sałatę opłukać - w razie potrzeby - pokroić. Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 1 godziny w piekarniku, następnie wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Jajka ugotować, pokroić w ćwiartki. Ser w zależności od sposobu podania albo pokruszyć albo pokroić w plastry odpowiadające wielkością buraczkom.


Ułożyć na talerzu, polać sosem winegret i posypać koperkiem.

Smacznego!













Absolutny numer 1 u mnie! Połączenie pieczonych buraczków z serem i delikatnym sosem... mniam. Można by jeść bez końca! Domagam się jak najszybszego buraczanego śniadania!



Czy pisałam już, że uwielbiam jak piszesz, że to Twój nr 1??? Zresztą mój też - z tych w moim wykonaniu :)





Komentarze