
Mój M. stwierdził, że jeszcze jeden taki sernik a zacznie podejrzewać, że chcę go wykończyć...bo jak tu się oprzeć takiemu smakołykowi? Cudownie delikatny i słodko-czekoladowy smak z dodatkiem kwaskowatego musu to połączenie bajeczne. A sam wygląd w sam raz na Walentynki :)
Składniki na spód :
10 dkg mlecznej czekolady
9 dkg masła
5 dkg cukru
6 dkg mąki
W garnku rozpuścić masło z czekoladą na niewielkim ogniu, dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia. Na końcu dodajemy mąkę i wylewamy na spód tortownicy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. przez ok. 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na sernik:
50 dkg sera twarogowego na sernik
25 dkg serka mascarpone
130 ml śmietany kremówki
20 dkg białej czekolady
4 jajka
5 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
Do gorącej śmietany kremówki wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Studzimy, a w między czasie do misy miksera wrzucamy sery, jajka, mleko skondensowane i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, wlewając cienką strużką i miksując parę chwil.
Składniki na mus owocowy:
20 dkg truskawek i malin ( po 10 dkg)
10 dkg cukru
2 łyżki soku z cytryny
Składniki na mus owocowy umieszczamy w garnku i gotujemy przez ok. 10 minut do uzyskania gęstego musu. Odstawiamy do przestygnięcia.
Gotową masę wylewamy na czekoladowy spód. Na wierzchu łyżeczką robimy kleksy z musu i wykałaczką przeciągamy tworząc serduszka. Pieczemy w kąpieli wodnej ok.45 min. w temperaturze 170 st. C.


Komentarze