Przejdź do głównej zawartości

Tarta sezonowa wiśniowo-czereśniowa




Choć może dzierganie ciasta w paski nie wychodzi mi najlepiej... za smak tarty ręczę głową :) Cóż może być lepszego, niż kruche ciasto połączone z najlepszymi sezonowymi owocami. A trafiły mi się wyjątkowo mięsiste i słodkie, tak czereśnie jak i wiśnie. Uwielbiam! Do takich wypieków radzę nie używać wiśni, które są kwaśne i zawierają dużo soku. Poszukajcie na targu odmiany do pieczenia ciast. Zazwyczaj sprzedający wiedzą czym dysponują i wasze ciasto wyjdzie tak samo pyszne.


Składniki:
25 dkg mąki
1/2 szklanki cukru
15 dkg masła
 3 żółtka
szczypta soli
70 dkg owoców (wiśnie+czereśnie)
3 łyżki cukru
opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej

W misce połączyć mąkę z solą, dodać posiekane masło, po czym nożem posiekać składniki, tak aby kawałki masła osiągnęły wielkość groszku. Palcami wetrzeć masło, unosząc przy tym mąkę aby ją napowietrzyć. Czynność powtarzać do chwili kiedy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą. Dodać żółtka i połączyć aby powstała bryła ciasta. Podzielić ciasto w proporcji 1/3 i 2/3, spłaszczyć na placki o grubości około 2,5 cm, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie, większy kawałek rozwałkować na okrągły placek i przełożyć do formy na tartę o średnicy 23 cm .  Nagrzać piekarnik do 180 stopni, a w tym czasie ciasto z formą włożyć jeszcze na kilka minut do lodówki. Włożyć do ciepłego piekarnika i piec około 15 minut, tym razem niekoniecznie z obciążeniem, następnie wyjąć z piekarnika, wyłożyć na ciasto wydrylowane owoce. Jeśli uznacie, że zawierają dużo soku - należy podsypać je 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Resztę ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy paski a potem układamy je na owocach w kratkę :) Ciasto pieczemy jeszcze około 15-20 minut do zrumienienia. Smacznego!


















Wszystkie Twe rady wezmę sobie do serca, bo wiem, że z wiśniami zazwyczaj jest problem i ciasto jest przemoknięte sokiem zbyt soczystych owoców. A tu proszę, tarta idealna :)






Komentarze