Przejdź do głównej zawartości

Carpaccio z buraczków pieczonych




Sezon na młode pyszne buraczki jeszcze trwa, zachęcam zatem do przygotowania ich w wersji carpaccio, czyli bardzo cienkich plasterków, posypanych serem typu greckiego i orzechami włoskimi. Bardzo prosta w przygotowaniu przystawka albo sałatka (jak wolicie), która znika w kilka chwil po podaniu na stół. A goście zawsze zachwyceni! Polecam..



Składniki dla 4 osób:
6 buraczków opolskich
garść orzechów włoskich
10 dkg sera typu włoskiego
Sos winegrete:
1/4 szkl oliwy
1/6 szkl wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
kilka kropel soku z cytryny
kilka listków bazylii
łyżka migdałów w płatkach
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować do powstania sosu.


Buraczki umyć, owinąć szczelnie folią aluminiową i upiec do miękkości w piekarniku (180 stopni C) Czas pieczenia zależy od ich wielkości, standardowo zajmuje to około 1 godziny.
Po ostudzeniu buraczki obrać ze skórki i pokroić na cienki plastry. Ułożyć na talerzu, posypać pokruszonym serem i grubo posiekanymi orzechami. Polać sosem. Podawać od razu gdyż buraczki "puszczają" sok, co nie wygląda potem zbyt efektownie. Smacznego!








Dobrze wiesz, że nie skłamię jak napiszę,  że to jest mój numer jeden i mistrzostwo świata!
Mogłabym ją jeść codziennie i wcale ale to wcale mi się  nie przejada! A do tego samo zdrowie!





Wiem, wiem, dzięki temu w wynikach morfologii pozoiom hemoglobiny obie mamy książkowy!



Komentarze