Składniki na ciasto:
15 dkg mąki
3 łyżek cukru
12 dkg masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę, do tego wkroić zimne masło w kostkę i posiekać całość najpierw nożem, a potem rękoma rozetrzeć masło do uzyskania konsystencji bułki tartej. Następnie wbić jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
25 dkg mascarpone
1 jajko
2 łyżki cukru
laska wanilii
ok. 20 dkg jeżyn
Ser wymieszać w misie z cukrem i wanilią następnie wbić jajko i wymieszać do połączenia składników.
Formę na tartę (22cm) wysmarować lekko masłem i przełożyć rozwałkowane ciasto, można je najpierw podpiec około 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. A następnie wylać na nie masę serową i ułożyć owoce, wciskając je nieco wgłąb. Całość pieczemy około 30 minut aż masa serowa się zetnie. Ostygnięte ciasto oprószyć pudrem i podawać od razu na świeżo.

Jak ja się cieszę MDF, że znajdujesz tyle pomysłów na wykorzystanie tegorocznej obfitości jeżynowej! Jak widać nawet Twoim chłopakom bardzo smakowało :)

Komentarze