
Składniki na ciasto:
20 dkg mąki
5 łyżek cukru
15 dkg masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę, do tego pokroić zimne masło w kostkę i posiekać najpierw nożem, a potem rękoma rozetrzeć masło do uzyskania konsystencji bułki tartej. Następnie wbić jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
50 dkg sera białego (dwukrotnie przemielonego)
25 dkg mascarpone
10 dkg mleka skondensowanego słodzonego
1/3 szkl śmietany kremówki 30%
2 łyżki mąki ziemniaczanej (przesiać)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (przesiać)
laska wanilii (ziarenka)
2 jajka
30 dkg malin
cukier puder do posypania
2 jajka
30 dkg malin
cukier puder do posypania
Do misy miksera włożyć oba rodzaje sera oraz po kolei wszystkie pozostałe składniki (jajka na końcu) i wymieszać krótko do połączenia składników.
Ciasto wyjąć z lodówki, 3/4 wylepić na spód i trochę na boki tortownicy (o średnicy 23 cm), na to wylać masę serową,wygładzić, wysypać na wierzch maliny, można je lekko wcisnąć w ser, na to zetrzeć pozostałą część ciasta.
Pieczemy tradycyjnie (czyli bez kąpieli wodnej) w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 stopni przez około 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku, zimne ciasto pudrujemy. Smacznego!
Mój mąż to chyba sobie żonę zmieni na Ciebie kochana jak będziesz takie serniczki wyczarowywać! Super, że zdecydowałaś się na kruche ciasto, takie właśnie jak piekła dawno, dawno temu moja babcia :)
Komentarze
zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html